Wonen (en zorg en welzijn)

“het maatschappelijk gebeuren ……”

De gemeentelijke woonvisies en ondernemingsplannen voor corporaties waaraan ik werk kenmerken zich door hun accent op maatschappelijk samenwerken vanuit een gedragen opvatting welke kant het uit moet.

De strategische integrale vastgoedsturing die ik bij corporaties invoer maakt het mogelijk het veranderingsprofiel van de woningvoorraad in goede en ook economisch slechte tijden geleidelijk waar te maken en daarin steeds prioriteiten te stellen. Ik werk graag met de door RIGO (Peter van Os) ontwikkelde beleidsachtbaan.

Ik houd mij de laatste jaren sterk bezig met de samenhang tussen wonen, zorg en welzijn (waar samenwerking helaas lang niet altijd vanzelfsprekend is).

Duurzaamheid in de woningbouw, vernieuwing en herstructurering loopt als een rode draad door de projecten en processen waarbij ik betrokken ben.

Enkele mij aansprekende bouwprojecten uit mijn werkzame bestaan:

Fier Fryslân, De Garaasje, centrum Kinder- en mensenhandel

ckm1ckm8ckm2

 

 

 

 

 

Bij de Veilige Veste in Leeuwarden ontwikkelden we een energie- en waterneutraal gebouw voor expertise en opvang van slachtoffers. “Duurzame oplossingen beginnen bij duurzame relaties tussen mensen”, zegt bestuurder Linda Terpstra. Maatschappelijke verantwoordelijkheid gaat logisch gepaard met verantwoordelijkheid voor de leefomgeving.

Zie: http://www.ckm-fier.nl en/of  http://www.ckm-fier.nl/Bouwblog-Sjaak.ashx

Mijn rol: lid stuurgroep, procesbegeleiding, strategie-ontwikkeling, advisering bestuurder

 

Woningbouw op Schiermonnikoog

Voor het eerst sinds jaren nieuwe sociale woningbouw op het eiland. In “eilanderstijl”, passend bij de Schierse eigenzinnigheid.

Mijn rol: opdrachtgever

 

Centrum Nieuwland, Amersfoort

De droom van een corporatiedirecteur waargemaakt. Een Zuid Europees plein in een Nederlandse nieuwbouwwijk. Winkels, wonen, parkeren er onder. De slagroom op deze taart van Ashok Bhalotra zijn de echte sociale penthouses.

Mijn rol: gemeentelijk stimulator, programmering, supervisie m.b.t. wonen

 

 

Stadstuin, Nieuwland, Amersfoort

Niemand wist wat een “institutenpark” moest worden. Het werd woningbouw in alle prijsklassen, met collectief gebruikte en beheerde openbare ruimte.

Mijn rol: gemeentelijk stimulator, programmering, supervisie m.b.t. wonen

 

Kattenbroekerpoort, Nieuwland, Amersfoort
De schets die architect Rien de Ruijter mij in het eerste overleg, drie kwartier nadat hij de opdracht had gehoord, overhandigde, met de vraag “zoiets?” staat er nu als paradepaardje van sociale woningbouw. Mijn rol: programmering, opdrachtgever, woonbeleid.

 

 

Rode Klif, Lelystad

Een van de probleemcomplexen (begonnen als jongerenhuisvesting) werd eind tachtiger jaren met vereende krachten van corporatie, gemeente, provincie en (toenmalig) VROM omgebouwd tot een nog steeds prima functionerend complex voor ouderen.

Mijn rol: secr. Stuurgroep, oliemannetje.

 

Voor wie verder wil lezen: